Soběstačnost

V této oblasti nemáme žádný přesně určený cíl ani plán. Spíše se vyvíjíme a postupně přicházíme na to, že některé věci zvládneme sami a máme pak z toho radost (např. mošt z našich jablíček, police ve sklepě z našeho dřeva apod.) anebo zjišťujeme, že doma udělané je mnohdy kvalitnější a chutnější než koupené (sýr, chleba, tvaroh, vajíčka, povidla, marmelády...).

Abych to vzal po pořádku. Některé věci už tu fungovaly. Například voda. Je ve studni a teče do chalupy z kopce dolů samospádem. Bez čerpadla. Na rozdíl od vody, elektřina tu nebyla. Nejbližší připojení cca 2km. Situace nás tedy přiměla, pořídit si fotovoltaické panely, baterky, regulátor, měnič apod. Asi 6let jsme fungovali na 2 panely, pak jsme posílili o 2 další. Samozřejmě naše děti dobře vědí, kde je vypínač a rády mne upozorní, když někde nechám svítit.

Co se týká tepla domova, to je zajištěno zaizolováním domu ovčí vlnou a slámou. Také polohou domu - jižní svah. A samozřejmě v zimě topením vlastním dřevem v litinovém sporáku. Sporák vyhřívá celý dům. Věřím, že vyhřeje i zrekonstruované podkroví.

Teplá voda

Teplou vodu nám opět zabezpečuje Slunce. Tedy kolektory. Samotížně. V zimě se přidá sporák. Bojler má zhruba 180 litrů pro dnes už 5 člennou rodinu.

Vaření

Vaříme i pečeme na litinovém sporáku. Abychom v létě nemuseli zatápět a přetápět dům, vaříme na plynové bombě. Nově, když svítí slunce nebo je alespoň pod mrakem, v Remosce.

Praní

Začínali jsme v ruční pračce 100x doleva, 100x doprava a vymáchat. Teď máme starší typ automatické pračky. Starší proto, abychom mohli nastavit ohřev vody v pračce na nulu. Pak to náš měnič utáhne. Teplou vodu do pračky nalijeme. Taky se vyplatí prádlo namočit.

Stavební materiály a práce

Se železem to neumíme, s betonem děláme co nejméně. Nejraději máme dřevo, vlastní, kácené při ubývajícím měsíci v příznivém ročním období viz kniha - Viděl jsem tě růst). Jako izolace používáme surovou ovčí vlnu nebo slámu.

Spoustu věcí zkoušíme sami nebo se zkušenými přáteli či švagry. Díky za ně!!! (nadzvednutí stodoly, opravy střech, ohrady pro zvířata, chlívek apod.)

Jídlo

Vyrábíme si svůj sýr, brynzu, tvaroh, kyšku, kefír někdy jogurt. Občas sebereme i smetanu. Naučili jsme se jak sýry uchovat na zimu. V sadu je spousta ovoce, z kterého vaříme marmelády, povidla, děláme mošty, sušíme, pálíme slivovici nebo ho uskladňujeme na zimu.

Na zahradě pěstujeme hlavně kořenovou a listovou zeleninu. Ale podaří se nám i okurky a občas rajčata. Snažíme se, abychom měli nějakou zeleninu i na zimu, ale zatím hodně kupujeme.

Co se týká obilovin, ty zatím nakupujeme ve velkém z Probia a vaříme z nich kaše či pečeme zhruba 1x týdně kváskový chleba.

Do lesa chodíme na houby či ostružiny. Louka je hlavně na jaře zdrojem bylinek a rostlinek, které používáme do salátů či na čaj.

I přes všechno zmíněné, představují roční výdaje za jídlo významnou položku v našem rozpočtu.